Personer

Amir Sajadi – en affärsman, investerare och entreprenör

Amir Sajadi är grundare av initiativet Hjärna Hjärta Cash, namnkunnig i gräsrotskrestarna kring samhällsentreprenörskap och den första publika ängelinvesteraren i Sverige som investerar i sociala initiativ. Amir har i och med initiativet Järvaskolan nu sadlat om från investerare till entreprenör.

”I dagsläget jobbar jag med att byggandet av en ny grundskola i Järvaområdet som vill ta sig an utmaningarna av integration och utbildning”

Intresset för samhällsfrågor föddes tidigt

”Jag har sedan tidig ålder varit engagerad i samhällsfrågor.”

Amir Sajadi kom till Sverige som 9 åring. När han inför sina föräldrar ifrågasatte vad han gjorde här och varför de kommit till Sverige, svarade hans föräldrar:

”Du är i Sverige för att här lever vi i fred och man kan bli vad man vill.

Här föddes Amirs intresse för att vara med och förändra. Vid sidan av att vara aktiv i ett politiskt ungdomsparti, började Amir tidigt fokusera på affärer: han sålde bland annat korv, mobilabonnemang och dammsugare. År 2009 startade Amir Hjärna.Hjärta.Cash, en organisation som inspirerar unga till samhällsförändrande entreprenörskap.

”Vad som fick mig att börja jobba med social impact var möjligheten att kunna kombinera mitt intresse av att sälj och företagande med samhällsnytta/påverkan.”

Amir går emot den gängse uppfattningen

”Jag har aldrig varit den som bryr mig om vad andra säger.”

Trots veterinärbranschens skepticism, startade Amir Cityveterinären, en veterinärklinik i city. Veterinärbranschen präglades då av höga marginaler och fanns belägna utanför stadens kärna, med begränsade öppettider. Amirs mål med Cityveterinären var att skapa en klinik lokaliserad mitt i stan, med generösa öppettider och lägre priser. I och med verksamheten fick han mothugg och motstånd från branschen – de ansåg att han bröt mot branchpraxis.

”Veterinärbranschen är konservativ och ingen trodde att vi skulle lyckas”.

Men Cityveterinären gick med vinst från dag 1.

”Man måste veta att det är tufft svår att driva en verksamhet, men det är ingen hokus pokus”

Kreativitet och mod förändrar branscher

Innan Amir startade Järvaskolan, ifrågasatte många personer idén, men Amirs attityd sätter inga gränser.

”Äh vafan vi kör, hur svårt kan det vara”.

Målet med Järvaskolan är att ”skapa en institution som är långsiktig hållbar på djupet och kan bli en förebild”. Men, skolvärlden är ingen lätt bransch att ge sig in i:

”Vi tog in så mycket experter och kunnande vi kunde hitta runt omkring oss och tillslut så fick vi in en ansökan”.

Amir använder sig av nytänkande marknadsföringskampanjer, allt för att få barnen att få upp ögonen för skolan. Bland annat har skolan ett ambassadörsprogram där förebilder till ungdomarna informerar om skolan och Amir ser även till att skolan finns synlig i olika delar i Järvaområdet. Genom ett innovativt grepp på skolsektorn så hoppas Amir och medgrundaren Milad Mohammadi att till hösten 2016 fylla skolan.

Amirs resa pågår än

Amir har  varit i branschen länge och hans entreprenörskap präglas av viljan att gå in i relativt  konservativa branscher. Han struntar i rådande spelregler och kör på sin idé. Han är en affärsman likväl som en samhällsentreprenör, något som branschen för socialt innovation behöver fler av. Genom Amir Sajadi hoppas LSV kunna fånga och inspirera entreprenörer att ge sig in i branschen.

”Det som saknas är personer som tar på sig i ett tidigt stadium att göra detta, någon som säger jag ska göra skillnad…De flesta entreprenörer jag känner drivs av hjärtat.”

 

Följ LSVs resa för att hitta lösningar till samhällets stora problem, med målet att skapa ett bättre Sverige.

 

Läs mer

White Paper

Spelar det någon roll om psykisk ohälsa ökar?

White Paper

Går psykisk ohälsa att förebygga?

White Paper

Är medias fokus på barn och ungas psykiska ohälsa legitim?


< Se alla