Nyheter

Gustav berättar om sin praktikresa med LSV

Gustav Östman, 23, har arbetat med Leksell Social Ventures sedan oktober 2014. Han har tidigare erfarenhet från banksektorn och då främst institutionella investerare. Vid sidan om jobbet på LSV läser han samtidigt en ekonomiekandidat vid Stockholm Universitet. I det följande berättar Gustav om sin resa med LSV.

Är du vår nästa medarbetare inom impact investment? Sök vår deltidspraktik senast 24 maj. http://bit.ly/1ccTIb1

Gilla oss på Facebook för att följa LSVs utveckling

Social return on investment?

Min resa börjar egentligen för snart ett år sedan. Jag hade jobbat extra på Handelsbanken Capital Markets under vårterminen och lyckats ta mig in på ett internship över sommaren. Det var ett fantastiskt jobb som var tänkt att fungera som en språngbräda till London, men det blev med tiden svårare och svårare att rättfärdiga en framtida karriär inom en bransch som karaktäriserades av kortsiktighet och vinstmaximering.

Lösningen kom av en slump när jag snubblade över ett porträtt av Laurent Leksell i Dagens Industri. Han berättade om sitt nystartade riskkapitalbolag som skulle skapa samhällsnytta utan att göra avkall på finansiell avkastning, och inom loppet av några minuter hade mina framtidsplaner kastats om. I was blind but now I see.

Social riskkapitalist? Javisst!

Jag lyckades få ett möte med VDn, Henrik, i slutet på sommaren. Vi sågs på lunchen under en av sommarens varmaste dagar. Jag bar som en god kandidat kostym, han dök upp i shorts och Persol-glasögon.

Vi promenerade utmed Strandvägen och han introducerade mig till möjligheter inom både affärer och samhällspåverkan jag inte visste fanns. Jag lyssnade med spetsade öron. Den kommande månaden skulle bestå av arbetsprover, intervjuer och hoppfull väntan.

Under det sista steget i rekryteringsprocessen fick jag till sist träffa mannen som ovetandes påverkat stora delar av mitt liv den senaste tiden – Laurent Leksell. Efter en dryg timme stod det klart att vi delade syn på Sveriges framtid. Han lämnade mig med orden ”Välkommen till Leksell Social Ventures”.

Gustav 4 edited

Mellan finans och samhällsdebatt

Första dagen på LSV sågs vi för frukost men det blev allt annat än en mjukstart. Mitt första uppdrag blev att utreda lagen om offentlig upphandling parallellt med den svenska integrationsmarknaden. Att få en överblicksbild av en marknad som tar emot ca 100 000 anländande varje år, och att kartlägga ett av vårt lands mest avancerade juridiska ramverk, visade sig vara en utmaning av spännande mått.

Det var först i efterhand, och i samband med att vi tittade närmare på en ny modell för flyktingmottagande i Sverige, som jag insåg värdet av de utredningar som jag hade gjort. Vi måste förstå underliggande faktorer till de samhällsproblem vi arbetar med för att kunna bedöma huruvida en entreprenörs lösning är rätt väg att gå eller inte.

Initialt hade jag trott att mina kunskaper inom finans skulle vara det mest värdefulla, men det har visat sig att ren samhällsvetenskap och de allra senaste utspelen i riksdagen är minst lika viktigt för de investeringar vi gör.

Samhällsentreprenörskapets tillväxtmotor

Vid årsskiftet var det dags för mig att packa väskorna och bege mig till Köpenhamn för en termins studier vid Copenhagen Business School. Vid det här laget hade jag fått ett fågelperspektiv över de branscher vi i LSV riktar oss mot.

Mest av allt hade jag inspirerats av affärsmodeller där entreprenörer lyckats hitta intjäningsprinciper där gemene man aldrig fått för sig att leta. Det är en position få förunnat, och då vårt främsta mål ligger i att expandera den sociala sektorn får jag ofta ta på mig en roll där jag är mer katalysator än investerare.

Jag minns särskilt hur jag under ett av mina första möten på dansk mark tillsammans med två entreprenörer diskuterade hur de skulle kunna göra sin affärsmodell ekonomiskt hållbar och samtidigt skalbar. Modeller från både Sverige och övriga Europa smältes under samtalet samman med lokala förutsättningar för att passa entreprenörernas inriktning, och när vi lämnade varandra skulle de hem och konsolidera sin verksamhet. Det var första gången jag kände att den kunskap jag hade byggt upp de senaste månaderna kunde bidra till att skynda på förändringen mot ett mer inkluderande samhälle, och det var en helt fantastisk känsla.

Med blicken på en karriär inom social finans

Går det att skapa en skalbar affärsmodell för flyktingläger, där asyl utfärdas på plats och micro-krediter hjälper människor att ta sig dit de ska på ett säkert sätt? Efter att ha sett viljan inom den sociala sektorn hade jag inte blivit överraskad om det var verklighet inom några år.

Innan vi är där kommer privat, ideell och offentlig sektor att behöva röra sig närmare varandra, och vi kommer behöva visa att vi tillsammans har vad som krävs för att lösa de samhällsproblem vi står inför. Att komma dit kommer kanske inte vara den enklaste resan jag har varit med på, men det är fascinerande vilken energi du kan få utifrån din egen övertygelse om att affärer och samhällsnytta passar varandra som handen i handsken.

 

Läs mer

White Paper

Hur kan vi bygga ett system för att tidigt fånga upp psykisk ohälsa bland barn?

Up & Coming

SvD: Elekta-grundaren miljonsatsar på utveckling i socialtjänsten

White Paper

Psykisk Ohälsa – ett område för social innovation och LSV


< Se alla