Nyheter

DI.se – Laurent Leksell om Val2014

http://www.di.se/artiklar/2014/9/2/leksell-kan-leva-med-s-hogre-skatter/

Leksell: “Kan leva med högre skatter”
Första ordet när Socialdemokraterna skulle presentera sitt valmanifest på tisdagen fick otippat nog Elektas ordförande, mångmiljardären Laurent Leksell. För Di berättar han vad han vill se av nästa regering.

Socialdemokraterna presenterade på tisdagen sitt valmanifest på Sveriges största icke vinstdrivande skola, Grillska gymnasiet på Liljeholmen i Stockholm. Strålterapibolaget Elektas grundare Laurent Leksell som även är ordförande för Stadsmissionen som driver skolan, inledde presskonferensen med att hälsa välkommen. Men först fick di.se ett par ord med honom.

Vad ska du rösta på i höst? 
”Jag har faktiskt inte riktigt bestämt mig. Jag ska rösta på det alternativ som har den tydligaste strategin framåt, som även står för de värderingar jag står för: Ett starkare civilsamhälle och ett bättre Sverige.”

Vad vill du se för framtidsstrategi? 
”Hur säkrar vi delar av vår välfärd? Vi har en allt större utsatthet. Det ser vi inte minst i Stadsmissionen i Stockholm. Vi har ungdomar som har det tufft. Och allt fler är faktiskt utanför arbetsmarknaden. Sedan har vi integrationsfrågorna: Hur får vi in nya svenskar på ett produktivt och hedervärt sätt in i samhället?”

Alliansregeringen får en liten klapp på axeln av Laurent Leksell.

”Mycket har blivit bättre, men vi måste gå en extra mile (1,6 kilometer, reds anm) för att fixa det här och de här frågorna är inte så svåra att lösa om vi samlas både den privata, offentliga men också den ideella sektorn och tar tag i vissa av de här problemen.”

Samtidigt har han en bön till svenska politiker.

”Jag hoppas att om vi inte får en stark riksdag får vi i alla fall en stark idé om hur vi ska bära Sverige framåt.”

”Det finns en risk att vi får en svag regering. Det är viktigt att det inte blir politiska låsningar, så att vi verkligen tar tag i de problem och utmaningar och möjligheter som Sverige har. Då hänger det på de politiska partierna att de tar tag i det så det inte bara blir internt gnabb”, säger han vidare.

Det blir högre inkomstskatter för Laurent Leksell om det blir regeringsskifte i Sverige? 
”Det kan jag leva med.”

Hur mycket pengar är du god för? 
”Det tycker jag är fel tillfälle att prata om nu men jag har mer än jag och min familj behöver och jag delar gärna med mig i form av högre skatter om det behövs.”

Läs mer

Personer

Hur du gör verktyg av dina visioner

Up & Coming

Vad har vi gjort och vad kommer vi göra?

Initiativ

Hur kan vi höja potentialen hos initiativ inom social innovation?


< Se alla