Nyheter

HON FICK SVERIGES HÄFTIGASTE UPPDRAG

50 miljoner kronor och 24 månader för att bygga ett bättre Sverige.

Efter 97 ansökningar, 45 intervjuer och 22 personlighetstest hittade vi henne…

Handelstjejen från Landskrona som blev påläggskalv hos ledningen för Sandvik direkt efter studierna.

Från en börs-VD till en annan, nu ska Cecilia Sonne göra verklighet av Laurent Leksells vision för ett mer inkluderande Sverige.

Varför arbeta med social innovation?

Social innovation är super-spännande för att det är ett nytt sätt att förändra och förbättra svenskt samhälle. Exempel på social innovation är idéer eller entreprenörer som bryggar avstånd mellan civilsamhälle, näringsliv och offentligheten och löser samhällsproblem på bättre sätt.

Det är märkligt hur underutvecklad sektorn för social innovation är i Sverige. Givet att vi har ett så starkt nationellt varumärke kring välfärdsstaten och dess levnadsstandard. Det synes att vi har vilat på lagrarna väl länge nu och att verkligheten snabbt gör sig påmind. Staten alena har inte lösningarna på tilltagande utmaningar som integration, psykisk ohälsa och socioekonomiskt utanförskap. Vi måste bli mycket smartare, och det snabbt.

Min uppfattning är ganska sparsmakat med social innovation på universiteten. På Handels talas det mest om CSR och kanske filantropi på ett hörn. Social innovation är visserligen en liten sektor ännu men jag är övertygad om att det är en växande sektor. Jag tycker institutioner som Handels har ett ansvar att axla mer ledarskap och ta sig an samhällsfrågorna.

Vad är din relation till sociala frågor?

Sociala frågor har hängt med mig länge. Under uppväxten i Landskrona fick jag uppleva segregationen på nära håll och det gjorde starka intryck att se hur den kan påverka människor och samhälle runt ikring en.

Det ska också bli super-spännande att lära mig mer om psykisk ohälsa, jag känner igen det från studietiden att många, särskilt unga tjejer har haft det ganska tufft.

Från börsbolag till LSV, vad blir den största skillnaden?

Den största skillnaden att jobba med ett litet företag blir nog att omges av ett litet, drivet team där vi arbetar väldigt resultatinriktat, där roller och hierarki inte spelar så stor roll utan mer vad du kan och vill bidra med.

Att arbeta med något som knyter an till mina värderingar gör det mycket lättare att bli engagerad och göra ett bra jobb.

Roligast i vardagen blir nog ombytligheten. Jag är en person som gillar att ha många bollar i luften. Att få prova på olika saker; bygga relationer, arbeta med entreprenörer, utvärdera finansiella lösningar och bolla idéer för innovation, det tycker jag ska bli superkul.

Vad lockade dig att söka rollen?

Jag träffade Henrik (VD) och han hade den där glöden i rösten när han talade om LSVs arbete. Det var smittsamt.  Att sedan höra Laurent berätta om vad han har lärt sig från Stadsmissionen och vad han vill uträtta med LSV var också inspirerande och engagerande. Det känns som ett häftigt team att bli en del av.

Vad ser du mest fram emot?

I vardagen ser jag väldigt mycket fram emot LSVs “Salonger” som vi ska lansera under hösten. Att få samla och träffa experter, politiker, entreprenörer och investerare känns som rätt sätt att angripa problemen. Jag känner att de här problemen är så stora och så komplexa att man måste lyssna av olika samhällsaktörer innan man kan bestämma sig för vad man ska gå på, vad man bör investera i.

Sen ska det bli kul att träffa alla unga hungriga entreprenörer och lära mig mer av hur värderings-drivet entreprenörskap fungerar, hur man tänker kring risk, avkastning och samhällsnytta. Sen kanske lite trivialt men jag ser fram emot den häftiga miljön bland entreprenörer, kreativa och investerare på “Slottet” (Co-working lokaler, Slottsbacken 8).

IMG_0153_edited

Läs mer

Personer

Lena Lago och social innovation i praktiken

Personer

Gör vi nytta eller inte?

Personer

Henrik förklarar problemet med Sveriges välfärd


< Se alla